E vechiul PC compatibil cu Windows

Monday, April 30, 2012

Daca mai folosesti inca Windows XP ori Windows Vista si vrei sa afli daca sistemul -calculatorul- tau este compatibil cu Windows 7, Microsoft a pus la dispozitia tuturor o aplicatie care analizeaza fiecare component in parte si cate iti spune daca poti sau daca nu poti instala acest nou sistem operativ.
Cum verificam daca detinem un calculator compatibil cu Windows 7Windows 7 Upgrade Advisor, va analiza calculatorul si in cazul in care unul din componente nu detine caracteristicile necesare rularii sistemului operativ Windows 7, iti va recomanda o solutie. In acest mod, inainte de a formata calculatorul, afli daca acesta permite ori nu, substituirea sistemului operativ actual.

Read more...

Cum se instaleaza Windows 8 de pe stick / Cum se instaleaza Windows 8 de pe memorie usb

Mai multe persoane mi-au scris pentru a ma intreba cum se instaleaza Windows 8 de pe stick / memorie USB, imediat dupa publicarea pe blog a primului articol, despre cel ce va fi substitutulactualului sistem de operare Windows, respectiv Windows 7.

Cum se instaleaza Windows 8 pe pe un stick / memorie USB

Imediat dupa ce a lansat oficial Windows 7, Microsoft a pus la dispozitia noastra un utilitar cu care putem crea un stick USB bootabil daca dispunem de un DVD de instalare al sistemului de operare sau de imaginea ISO al unui astfel de disc.
Windows 7 USB DVD Tool, aplicatie al carei aspect il puteti observa din imaginea de mai sus, are scopul de a transfera fisierele de pe DVD-ul de instalare pe stick-ul USB, daca se indeplineste o singura conditie: stick-ul sa aiba o capacitate de minim 4 GB.

Dupa crearea USB-ului bootabil, nu ne mai ramane decat sa indicam in BIOS ca dorim sa bootam sistemul de pe un mediu extern USB si odata afisat asistentul de instalare, sa instalam sistemului de operare Windows 8 la fel cum am fi facut-o daca am fi dispus de un DVD de instalare.

Read more...

Instalare Windows 7

Necesita un computer cu caracteristici bune. Prin urmare, inainte de a incepe instalarea verificati daca computerul dvs. accepta Seven. Pentru a vedea daca computerul este gata pentru Windows 7, descarcati gratuit Windows7 Upgrade Advisor. Acesta scaneaza computerul dupa probleme potentiale la hardware, dispozitive si programe instalate si recomandă ce trebuie facut inainte de upgrade.

Cerintele sistemului de operare Windows7

 

Cerinte windows 7 - procesor de 32-bit sau 64-bit de mimin 1 GHz
- 1GB memorie RAM
- 16 GB spatiu disponibil pe HDD
- placa video cu suport DirectX 9, minim 128 MB memorie (pentru activarea temei Aero)
- unitate optica DVD-R/W
- acces la internet pentru descarcarea update-urilor

Partitionare Hard Drive- Windows7 sau Vista deja instalat

In caz de pre-instalate (achiziţionati un computer cu Windows deja instalat), in plus fata de partitiile normale, vom gasi o partitie de recuperare, aproximativ 80 – 100Gb folosit pentru a restaura Windows in caz de probleme (de fapt, de multe ori, DVD-ul nu mai este inclus în Windows). Aceste harduri au o singură partitie. Acest lucru inseamna ca daca reinstalaţi Windows7 (virusi, deteriorarea fisierelor de sistem, etc ..), fisirele noastre ar fi pierdute, cu exceptia cazului in care am creat o copie de sigurantă (backup).

Inainte de a trece la partitionare se face defragmentarea. Nu atingeti partitia de recuperare, vom reduce doar partitia ntfs care contine Windows7.

Click dreapta pe Computer si alegeti Management. In fereastra Computer Management, în stanga jos, click pe Disk Management şi veti gasi structura partitiei de hard. Pentru a reduce partitia cu sistemul de operare doar sa faceti clic dreapta pe ea si, din meniul contextual care apare, alegeţi Shrink Volume. Aceasta va deschide fereastra de reducere. Lasam in jur de 30% spatiu liber.

Reporniţi Windows si verificati daca repartitionarea a avut efect.

Partiţionare Hard Drive nou

In cazul in care vreti sa instalam Windows7 intr-un hard disk nou, acesta trebuie formatat in intregime. Dimensiunea partitiei primare:

Dimensiunea minimă recomandata 16 GB

Maxima recomandată 35 GB

Instalarea Windows7

Introduceti DVD-ul de Windows7 în DVD-player şi reporniti computerul. In cazul in care, dupa restart unitatea DVD nu vede discul cu Windows7, va trebui să configurati in BIOS setarea DVD player-ul ca prim dispozitiv de boot (pornire) .(Configurare BIOS. Opriti calculatorul. Reporniti calculatorul si apasati simultan F2 si DEL pentru a intra in BIOS. Aici cautati optiunea BOOT, unde configurati unitatea DVD-ROM pe primul loc. Apasam F10, apoi confirmati salvarea modificarilor si restartarea)

Important! Nu puteti face upgrade de la Windows XP la Windows7. Se poate face upgrade numai de laWindows Vista.

windows7 language.Internet.Gadget.Tutorials.Software news.Trips&Tricks.SEO.Fotografie.Gaming. Windows7,xp,vista

In prima fereastra care apare alegeti limba. Aici, alegem din lista optiunea dorita apoi apasati Next. In urmatoarea fereastra, apasati  “Install Now” pentru a incepe instalarea Windows7

windows7 install now.Internet.Gadget.Tutorials.Software news.Trips&Tricks.SEO.Fotografie.Gaming. Windows7,xp,vista

Dupa citirea termenilor si conditiilor apasati pe “Next”:

windows7 terms.Internet.Gadget.Tutorials.Software news.Trips&Tricks.SEO.Fotografie.Gaming. Windows7,xp,vista

Vi se va cere sa alegeti ce fel de instalare doriti sa realizati. Upgrade sau  “Custom (advanced)”. Alegeti o optiune.

windows7 upgrade.Internet.Gadget.Tutorials.Software news.Trips&Tricks.SEO.Fotografie.Gaming. Windows7,xp,vista

Alegem din lista, partitia in care dorim sa instalam. Selectati partitia dorita si dati un format la aceasta sau puteti sa o stergeti, sa o creeati din nou, si sa o formatati pentru a inlatura eventualii virusi care se instaleaza in MBR-ul harddisk-ului. Apoi click pe Next urmand copierea fisierelor de sistem de pe DVD pe HardDisk.

windows7-partitions.Internet.Gadget.Tutorials.Software news.Trips&Tricks.SEO.Fotografie.Gaming. Windows7,xp,vista

Dupa finalizarea procesului copierii fisierelor de sistem va trebui sa introduceti un Username si un Computer Name, si dupa aceea executati click pe Next.

windows7-username.Internet.Gadget.Tutorials.Software news.Trips&Tricks.SEO.Fotografie.Gaming. Windows7,xp,vista

Introduceti serialul pentru licenta si click pe Next.

windows7 licenta

Lasati asa cum este setat si click pe Next.

 windows7-setari

Setarea datei, timpului si regiunii din care faceti parte. Click pe Next.

windows7 time, date

Alegeti varianta Home network, daca nu, alegeti Work network sau Publick network. Click pe Next.

windows7 network

Bifati fisierele pe care doriti sa le partajati cu reteaua, iar apoi click pe Next.

windows7 share

Inainte de finalizarea procesului, vei fi intrebat daca doresti ca acesta sa caute si sa instaleze automat actualizarile. Inainte de a instala orice program,  instaleaza un program antivirus.

windows7

windows7

Tags: instalare windows 7, instal windows, windows 7, windows, tutorial instalare windows 7

Read more...

DOWNLOAD: TRANSFORMA WINDOWS XP IN WINDOWS 7 SEVEN

Daca inca mai folositi Windows XP dar sunteti acaparat de noua interfata grafica a Windows 7, aveti posibilitatea de a schimba “personalitatea” sistemului de operare XP. Mai exact, aveti posibilitatea de atransforma total interfata grafica a XP in Windows 7 fara cel mai mic efort.

Seven Remix XP este o aplicatia care va schimba total style-ul XP-ului dvs. Iconite, grafica, imagini, animatii, efecte, etc.

Seven_Remix_Pack

Aplicatia este proiectata sa ruleze pe majoritatea sistemelor de operare Windows XP (Home, Pro, RTM, SP1, SP2, SP3, Corporate), Windows 2003, Windows Media Center Edition, Windows XP Tablet PC Edition. Mai putin pe versiunile 64-bit.
Cum functioneaza aceasta aplicatie.

Seven Remix XP inlocuieste si face modificari in fisierele si registrii care tin de interfata grafica a sistemului, pastrand insa o copie de rezerva (backup) cu setarile originale. Instaleaza automat skin-uri, style-uri, theme, schimba sunetele de sistem, inlocuieste iconitele folderelor, reface complet designul taskbar-ului.

Pentru a va convinge de utilitatea acestei aplicatii cel mai simplu este sa o testati pe PC-urile dvs. :)

 

Blogul oficial al producatorului: sevenxp.niwradsoft.com.

Read more...

Setati un computer pentru conexiune desktop la distanta in Windows 7

1. Executati clic pe butonul Start, apoi executati clic pe Computer.

2. Executati clic pe Sistem Properties(Proprietati Sistem) de pe bara de instrumente, apoi executati Change Settings (Modificare setari).

3. Executati clic pe fila de Remote (La distanta).

4. Activati caseta de selectare cu Allow Remote Assistance connections to These computer (Permite conexiuni pentru asistenta la distanta la acest computer).

5. Executati clic pe Advanced (Complex).

6. Specificati daca doriti ca alti utilizatorisa controleze de la distanta acest computer, si perioada de timp, in care invitatia la distanta este disponibila, apoi executati clic pe Ok.

7. Selectati optiunea de conexiune dorita de la desktopul la distanta.

8. Executati clic pe Select Users(Selectare utilizatorii).

9. Executati clic pe Add (Adaugare),introduceti numele de utilizator, apoi executati clic pe Ok.

10. Executati clic pe Ok.

11. Executati clic pe Ok.

Puteti utiliza Remote Desktop Connection (Conectare desktop la distanta) pentru a va conecta la unCalculator la distanta din reteaua dvs. Sau de pe Internet si pentru a utiliza computerul la distanta ca si cum ati lucra la respectivul computer.
Inainte de a va putea conecta la un computer la distanta, trebuie sa porniticomputerul pe care ruleaza windows 7 si sa setati optiunea de a permiteutilizatorilor sa se conecteze la distanta la acest computer.
In acest fel securitatea computerului la distanta va fi asigurata. Puteti permite oricui sa se conecteze la computerul la distanta, sau puteti specifica doar anumiti utilizatori cu o parola. Deasemenea, trebuie sa cunoasteti  numele sau adresa IP(Protocolul de internet) a computerului la distanta, precum si numele si parola de utilizator pe care le folositi pentru a va conecta la computer.

Dupa ce vati conectat la computerul la distanta, pe ecranul dvs va aparea desktopul la distanta.
Puteti utiliza desktopul la distanta ca si cum ati lucra la pripriul dvs computer.

Read more...

Conectati-va si controlati un calculator la distanta in windows 7 Remote Desktop Connection

cum sa te conectezi la alt computer, calculator1. Stabiliti o conexsiune la reteaua dvs.

2. Executati clic pe butonul Startindicati All Programs (Toate programele), executati clic peAccesories (Accesorii), apoi executati clic pe Remote Desktop Connection (Conexsiune desktop la distanta).

3. Introduceti numele sau adresa IP a computerului la distanta.

4. Daca este disponibil, introduceti un nume de utilizator.

5. Executati clic pe Connect (Conectare).

6. Daca vi se cere, introduceti dovezile necesare de acreditare pentru conexiune.

7. Utilizati desktopul la distanta ca si cum ati sta in fata computerului la distanta.

8. Executati clic pe butonul Minimize (Minimizare) sau Restore Down (Restabilire jos) pentru a redimensiona desktopul la distanta si pentru a afisa desktopul local.

9. Utilizati desktopul local.

10. Dupa ce ati terminat, executati clic pe butonul Close (Inchidere), apoi executati clic pe yes pentru a va deconecta.

Read more...

Windows 7-instalare

In acest tutorial o sa vorbim despre instalarea sistemului de operare Windows 7 pe calculatorul dumneavoastra.Pasii pe care trebuie sa-i urmati pentru instalare sunt asemanatori si la Windows Vista,deci este valabil si pentru Windows Vista.

Tutoriale despre Windows 7 mai sunt doua la noi (Windows 7 trial version,Cum sa-ti prelungesti licenta la windows cu 90 de zile, Cum sa pui toate setarile de la Windows 7 intr-un singur shortcut,).Urmarind si celelalte tutoriale puteti afla de unde descarcati Windows 7,sau alte detalii despre el.Am ales sa va prezint Windows 7 pentru ca dupa parerea mea este cel mai stabil sistem de operare al celor de la Microsoft,mult mai stabil decat XP sau Vista.Singurul impediment ar fi cerintele de sistem pe care trebuie sa le indepliniti pentru a rula Windows 7,pe care le puteti afla vizitand pagina oficiala sau scriind pur si simplu in motorul de cautare “cerinte sistem Windows “.Documentatie este destula pe internet,nu trebuie decat sa o cititi.Un alt avantaj ar fi faptul ca gasiti pe situl oficial varianta trial version pe 90 de zile,nefiind nevoiti sa-l descarcati din alte surse,iar daca folositi REARM despre care avem si un tutorial ii prelungiti valabilitatea inca 90 de zile,ceea ce este destul dupa parerea mea mai ales ca o sa il rulati absolut in regula.

Dar haideti sa vedem care sunt pasii pe care trebuie sa-i urmam la instalare.In primul rand trebuie sa schimbati calea de boot.Bootare inseamna prioritatea in care se incarca device-urile calculatorului.In mod normal primul care boot-eaza (adica se incarca) este hard disk-ul,urmat de cd-rom,floppy,usb,etc.Pentru a instala Windows-ul trebuie sa schimbati calea de boot,selectand primul device cd-rom,urmat de hard disk.Schimbarea caii de boot-are se face diferit,in functie de producatorul calculatorului.Atunci cand aprindeti calculatorul apasati tasta “DEL” sau “F12″,depinde de calculator,si intrati in Bios la Bios advanced priority,selectati primul device cd-rom si al II-lea  device hard disk.Introduceti cd-ul cu sistemul de operare in unitetea optica si ii dati restart.Dupa aceea urmati pasii indicati in videoclipul de mai jos.Dupa instalare intrati iarasi in Bios si setati la loc schimbarile pecare le-ati facut.Setarea conexiunii la internet se face destul de simplu,urmarind ferestrele care o sa va apara.Pentru cei care aveti internet prin cablu intrati in Control Panel/Network and Sharing Center/View network status and task/Set up a new connection or network si alegeti prima optiune din pagina care o sa se deschida,urmand pasii pe care o sa vi ceara(nume si parola).

Acestea fiind spuse va invit sa urmariti tutorialul de mai jos.


 
Etichete: cum se instaleaza windows corect, de unde descarc windows, de unde descarc windows7, ianstalare windows 7, instalare, instalare windows vista, placa de baza, sfaturi windows 7, sfaturi windows vista, tutorial instalare sistem de operare windows, tutorial instalare windows 7, tutorial instalare windows vista, windows 7 final, windows 7 free download, windows 7 trial, windows 7 trial version, windows instal free tutorial, windows install from cd.

Read more...

instalare Windows 8 de pe stick - Cum se instaleaza Windows 8 de pe stick / memorie USB

Cum se instaleaza Windows 8 de pe stick / memorie USB

Mai multe persoane mi-au scris pentru a ma intreba cum se instaleaza Windows 8 de pe stick / memorie USB, imediat dupa publicarea pe blog a primului articol, despre cel ce va fi substitutul actualului sistem de operare Windows, respectiv Windows 7.

Read more...

Cum se instaleaza Windows 7 de pe USB

Deoarece am observat că mai există încă persoane care nu știu cum se instalează Windows 7 de pe USB (pendrive), am decis să revin cu un articol în care să vă prezint o nouă aplicație capabilă să creeze, pornind de la un Retail DVD a sistemului de operare Windows 7, un stick USB de instalare:

Cum se instaleaza Windows 7 de pe USB

Koala, aplicația al cărei aspect tocmai l-ați cunoscut, este foarte ușor de utilizat și pe lângă asta, ea nu necesită instalare pentru a funcționa. După ce descărcați arhiva .ZIP in care se află și-i extrageți conținutul pe Hard Disk, un dublu-click pe executabilul revelat în urma dezarhivarii va fi suficient pentru a o rula și a putea începe crearea stick-ului bootabil.
Procesul este simplu și constă în selectarea DVD-ului de instalare a Windows 7 (săgeata 1), și a memoriei USB (săgeata 2) cu o capacitate de stocare egală sau superioară a 4 GB (eu am utilizat un stick de 8 GB).  Nu ne mai rămâne decât să facem click pe Start și să așteptăm ca procesul să fie finalizat.

Stick-ul de instalare proaspăt creat îl vom conecta la calculatorul pe care dorim să instalăm sistemul de operare Windows 7 și a cărui BIOS vom fi nevoiți să-l setăm să booteze de pe un astfel de dispozitiv ( de obicei, meniul de bootare este afișat dacă apăsăm una din tastele F9, F10 sau F12 la câteva secunde după pornirea calculatorului).

Read more...

Instalare Windows 7 | Manual de instalare Windows 7

Am realizat acest manual de instalare a sistemului de operare Windows 7 la cerinta cititorilor care nu se descurcau pe cont propriu. Sper ca am fost suficient de explicit incat sa ma fac inteles de toata lumea insa in cazul in care aveti intrebari referitoare la procesul de instalare, mi le puteti trimite printr-un comentariu la acest articol.

1.1. Manual de instalare Windows 7 – Bootare de pe DVD

Inainte de toate, pentru a instala Windows 7, trebuie sa stim cum se booteaza calculatorul de pe DVD-ul de instalare.

1.2. Manual de insalare Windows 7 – Limba & Tastatura

Dupa ce am setat calculatorul sa booteze de pe DVD il pornim si, atunci cand ni se va cere acest lucru, apasam orice tasta pentru a realiza bootarea apoi asteptam pana cand va fi afisata prima fereastra in care ni se va cere sa intervenim

Manual de instalare Windows 7 - Selectare limba si tastatura utilizata

Dupa cum puteti vedea in imaginea de mai sus, eu am lasat limba engleza. Voi alegeti din lista optiunea dorita apoi apasati Next. In urmatoarea fereastra, apasati butonul “Install Now” pentru a realiza instalarea sistemului de operare.

Daca vi se va cere sa acceptati contractul. Selectati caseta “I accept the license terms” si treceti mai departe.

Daca apare o fereastra in care vi se cere sa alegeti intre Upgrade sau Custom (advanced), alegeti ultima varianta respectiv, Custom (advanced).

1.3. Manual de instalare Windows 7 – Crearea partitiilor

A venit momentul sa cream partitiile:

  • In cazul in care dorim sa stergem toate datele de pe Hard Disk pentru a realiza o noua structura a partitiilor, selectam pe rand fiecare unitate de disk afisata in “Where do you want to install Windows” » Drive options (advanced) » Delete. Repetam procedura pana ramanem cu o singura unitate, asa cum poate fi observat in imaginea de mai jos:
  • In cazul in care dorim sa pastram partitiile anterioare (ex: partitia D), stergem toate partitiile mai putin cea pe care dorim sa o pastram apoi continuam.

Indiferent daca vom pastra sau nu o partitie existenta deja, facem click pe spatiul nealocat »Drive options (advanced):

Manual de instalare Windows 7 - Creare Partitii

Pentru inceput vom crea partitia in care va fi instalat sistemul de operare respectiv, partitia “C“. Pentru a face acest lucru, in caseta “Size” indicam in MB (1 GB = 1024 MB), spatiul care va fi alocat acestei partitii dupa care facem click pe “Apply“:

Manual de instalare Windows 7 - Crearea partitiei "C" - Alocare spatiu

In momentul crearii primei partitii, asistentul de instalare ne va instiinta ca va crea o noua partitie rezervata sistemului de operare. Facem click pe OK:

Manual de instalare Windows 7 - System Reserved

Cu spatiul ramas nealocat (in cazul in care nu am utilizat tot spatiul de pe Hard Disk pentru partitia “C“) vom crea o noua partitie. Pentru a face acest lucru, selectam spatiul nealocat apoi facem click pe “New“:

Manual de instalare Windows 7 - Creare partitia "D"

Deoarece vom folosi tot spatiul ramas nealocat pentru crearea partitiei secundare (ex: partitia “D“), nu va fi necesar sa indicam spatiul care ii va fi alocat acesteia. Asadar, facem click pe “Apply“:

Manual de instalare Windows 7 - Alocare spatiu partitia "D"

1.4. Manual de instalare Windows 7 – Instalarea propriu-zisa

Selectam prima partitie creata apoi facem click pe “Next” pentru a initia instalarea sistemului de operare Windows 7:

Manual de instalare Windows 7 - Instalarea

Nu ne mai ramane decat sa asteptam ca asistentul de instalare sa realizeze instalarea sistemului de operare asadar asteptam sa ne fie solicitata interventia.

Important: Pe durata instalarii, calculatorul se va restarta si este posibil sa ni se ceara sa apasam orice tasta pentru a porni de pe DVD. Bineinteles ca nu vom face acest lucru daca nu dorim sa reluam procesul de instalare de la inceput.

Manual de instalare Windows 7- Expanding Files

1.5. Manual de instalare Windows 7 – Nume de utilizator, nume PC

In momentul in care instalarea sistemului de operare a fost realizata ni se va cere sa scriem un nume de utilizator cu care ne vom loga in Windows si, optional, un nume pentru identificarea calculatorului in retea. Daca nu dorim sa folosim un cuvant anume pentru numele calculatorului, asistentul ii va da acestuia numele de utilizator ales la care se va adauga textul “-PC“. Dupa cum puteti observa, eu am optat pentru definirea ambelor informatii:

Manual de instalare Windows 7 - Nume de utilizator & Nume computer

1.6. Manual de instalare Windows 7 – Parola & indiciu

Urmatorul pas consta in scrierea parolei si a indiciului capabil sa ne aminteasca parola in cazul in care o vom uita:

Manual de instalare Windows 7 - Setarea unei parole

1.7. Manual de instalare Windows 7 – Sfarsit

La final ni se va recomanda sa instalam actualizarile existente. Bineinteles ca va recomand sa selectati prima optiune din lista:

Manual de instalare Windows 7 - Instalare Actualizari

Cam asta ar fi tot.. Bun venit in Windows 7 !!!

Read more...

Cum creezi un Harddisk virtual în Windows 7

Una din funcţiile noi din Windows 7, mai puţin cunoscută dar care se poate dovedi foarte utilă în anumite situaţii, este cea de harddisk virtual. Virtual Hard Drive sau pe scurt VHD este funcţia care îţi permite să creezi şi să foloseşti un astfel de HDD virtual.

În caz că te întrebi la ce ţi-ar folosi o astfel de funcţie, răspunsul e simplu: harddisk-ul virtual poate fi folosit ca orice harddisk normal. Poate fi criptat, se poate boota de pe el etc. Iar de aici, un utilizator avansat, cu puţină imaginaţie, poate găsi numeroase utilizări pentru această funcţie.

Paşii următori îţi vor arăta cum poţi crea un harddisk virtual în Windows 7:

1. Crearea VHD-ului

Toate operaţiunile de creare a unui harddisk virtual se fac în fereastra Computer Management. Pentru a o deschide dai click dreapta pe iconiţa Computer şi alegi Manage. În fereastra Computer Management te duci la secţiunea Disk Management (secţiunile se găsesc în lista din stânga ferestrei).

Windows 7 - Virtual Hard DriveCreate VHD

Din meniul Action alegi Create VHD. Dai click pe Browse, alegi folder-ul şi dai numele fişierului care va juca rolul de harddisk virtual. La Virtual hard disk size alegi dimensiunea pe care vrei să o dai HDD-ului virtual. Apoi dai OK.

Windows 7 - Virtual Hard DriveAlegerea folder-ului, numelui de fisier si dimensiunii

Acum îţi va apărea un disk nou în fereastra Computer Management. La acest moment, disk-ul nou creat este inutil. Trebuie mai întâi iniţializat, iar apoi trebuie creat un volum.

Windows 7 - Virtual Hard DriveDisk-ul nou, nealocat inca

2. Iniţializarea VHD-ului

Chiar dacă sună abstract, este o operaţiune scurtă şi simplă. Dai click dreapta pe disk-ul creat şi alegi din meniu Initialize Disk. În fereastra deschisă laşi bifată opţiunea MBR (Master Boot Record) şi dai OK.

Windows 7 - Virtual Hard DriveComanda de initializare

Windows 7 - Virtual Hard DriveInitializarea cu optiunea MBR aleasa

3. Crearea volumului

Acum că avem un disk virtual, mai trebuie să creem un volum cu sistem de fişiere şi o literă alocată. Pentru asta dai click dreapta pe disk-ul proaspăt iniţializat şi alegi New Simple Volume. Se va deschide un Wizard care îţi va cere trei lucruri: să confirmi spaţiul alocat, să aloci o literă şi să alegi sistemul de fişiere.

Windows 7 - Virtual Hard DriveComanda de creare a unui volum nou

În primul pas, unde specifici dimensiunea volumului, poţi alege exact maximul posibil care va coincide cu dimensiunea aleasă la crearea VHD-ului. Dai next ca să treci la pasul următor.

Windows 7 - Virtual Hard DriveConfirmarea dimensiunii volumului

În al doilea pas din Wizard nu trebuie decât să alegi o literă pentru harddisk-ul virtual. Poţi alege orice literă care nu este deja alocată vreunui HDD sau partiţii.

Windows 7 - Virtual Hard DriveAtribuirea unei litere

În fine, în al treilea şi ultimul pas trebuie să alegi sistemul de fişiere. Este recomandat să alegi NTFS. După ce apeşi Finish ai de aşteptat câteva secunde până se face formatarea.

Windows 7 - Virtual Hard DriveAlegerea sistemului de fisiere

Şi cu asta, procesul de creare a unui harddisk virtual s-a încheiat. Noul disk va fi afişat alături de celelalte, atât în fereastra Computer Management, cât şi în Windows Explorer. Dacă la un moment dat nu mai ai nevoie de el şi te decizi să-l ştergi, te duci în Computer Management, dai click dreapta pe el şi alegi Delete Volume.

Windows 7 - Virtual Hard DriveHarddisk-ul virtual în forma finala

Cum am mai spus, harddisk-urile virtuale pot fi folosite în Windows 7 întocmai ca cele normale. Simplul fapt că poţi boota de pe un harddisk virtual deschide o serie întreagă de opţiuni pentru utilizatorii avansaţi.

Read more...

Cum creezi o imagine de sistem în Windows 7

Probabil că pentru majoritatea utilizatorilor, în special a celor mai puţin cunoscători într-ale calculatoarelor, imaginea de sistem este un concept necunoscut. Pentru utilizatorii avansaţi însă, imaginea de sistem este similară unui colac de salvare. Este cea care te scoate din necaz atunci când nu-ţi mai merge deloc Windows-ul sau îţi merge greu. Şi te mai scuteşte de instalarea şi configurarea zecilor de programe pe care le foloseşti, atunci când trebuie să reinstalezi sistemul de operare.

Tot pentru cei care nu au avut de-a face până acum cu imagini de sistem trebuie spus că acestea sunt, de fapt, nişte arhive în care sunt copiate toate fişierele de pe partiţia de sistem (de obicei aceasta poartă litera C:). Când Windows-ul are probleme nu ai de făcut decât să restaurezi o imagine creată anterior, când sistemul mergea bine, şi lucrurile vor reveni la normal cu un minim de efort şi stres din partea ta.

Până acum, pentru aceste operaţiuni eram nevoiţi să folosim alte aplicaţii. De exemplu, cu ceva ani în urmă era la moda Norton Ghost, o aplicaţie care permitea crearea şi restaurarea imaginilor de sistem atât din MS-DOS, cât şi direct din Windows.

Cum tehnologia avansează şi devine din ce în mai accesibilă, era cazul ca şi acest domeniu să devină accesibil (aproape) oricui. Windows 7 include o funcţie care îţi permite să creezi şi să restaurezi imagini de sistem. Este extrem de simplu de folosit şi te scuteşte de instalarea altor programe.

Backup and Restore

Backup and restore

Crearea unei imagini de sistem

Funcţia de care vorbesc se regăseşte în aplicaţia Backup and Restore din Windows 7. Calea de urmat pentru a ajunge la aceasta este Control Panel > System and Security > Backup and Restore. Aici trebuie să dai click pe link-ul Create a system image din coloana din stânga.

În funcţie de mediul pe care alegi să salvezi imaginea, va trebuie să parcurgi doi sau trei paşi. Primul pas este chiar selectarea mediului pe care salvezi. Ai trei opţiuni: o altă partiţie/harddisk, un disc optic sau un alt calculator din reţea. Ultima opţiune este disponibilă doar pentru versiunile Professional şi Ultimate.

Backup and Restore

Pasul intai

Dintre cele trei, prima varianta este şi cea mai bună. Salavarea pe un DVD iese din calcul în cazul în care dimensiunea imaginii depăşeşte spaţiul disponibil pe disc. Salvarea în reţea are şi ea dezavantajele ei, mai ales când trebuie să restaurezi imaginea atunci când sistemul nu mai porneşte deloc.

Dacă ai mai multe partiţii, la pasul doi vei avea opţiunea de a alege şi alte partiţii, în afară de partiţia de sistem. Cum nu ne interesează decât imaginea de sistem, nu vom lăsa bifat decât C-ul.

Backup and Restore

Pasul doi

Al treilea pas nu este decât un rezumat al acţiunii. Ţi se arată partiţiile selectate, mediul pe care se face salvarea şi dimensiunea estimată a imaginii ce urmează a fi creată. De regulă, dimensiunea afişată aici este egală cu spaţiul ocupat pe partiţia de sistem.

Restaurarea sistemului pe baza imaginii create

Când dai de necaz şi consideri că a sosit timpul să restaurezi sistemul la configurarea din momentul în care ai creat imaginea, ai la dispoziţie trei opţiuni, în funcţie de gravitatea situaţiei.

Backup and Restore

Ultimul pas

1. Dacă sistemul porneşte

Aceasta este cea mai simplă situaţie. Intri la Backup and Restore şi dai click pe Recover system settings or your computer. Aici dai click pe link-ul Advanced recovery methods şi alegi prima opţiune: Use a system image you created earlier to recover your computer.

2. Dacă sistemul nu porneşte, dar ai DVD-ul de instalare

În acest caz trebuie să bootezi de pe DVD-ul de instalare şi, când vor fi afişate opţiunile disponibile, alegi Repair your computer. Selectezi metoda bazată pe imaginea de sistem şi urmezi instrucţiunile wizard-ului.

Backup and Restore

Restaurarea imaginii

3. Dacă sistemul nu porneşte şi nu ai DVD-ul de instalare

Este o cale similară celei anterioare cu o singură deosebire. În loc să bootezi de pe DVD, apeşi F8 când porneşti calculatorul pentru a afişa meniul de Boot. Acolo dai enter pe opţiunea Repair your computer şi urmezi instrucţiunile afişate. Când va fi afişat meniul System Recovery Options, alegi opţiunea System Image Recovery.

Pe principiul paza bună trece primejdia rea, crearea unei imagini de sistem este recomandată tuturor utilizatorilor. Nu se ştie când şi de ce Windows-ul o să-ţi facă necazuri. Şi, în loc să pierzi timpul reinstalând sistemul şi toate programele necesare, rezolvi în câteva minute, cu doar câteva click-uri.

Read more...

Shortcut-uri utile pentru comenzi uzuale de Windows 7

Cel mai nou sistem de operare Microsoft, Windows 7, nu vine doar cu o serie de noutăţi interesante la nivelul interfeţei grafice. Vine şi cu mijloace suplimentare şi necesare utilizării acestora. Şi mă refer aici la shortcut-urile de tastatură.

Windows 7 beneficiază de câteva idei bine puse în practică. Noul Taskbar, de exemplu, este una dintre noutăţile importante. În timp ce unii preferă vechea abordare, alţii - între care şi eu - sunt adepţii noului Taskbar. Acesta oferă atât o funcţionalitate mai bună, cât şi o oarecare elasticitate în configurare.

Un alt exemplu foarte bun în acest sens este sistemul "mai spectaculos" de gestionare a ferestrelor. Operaţiuni precum maximizarea, micşorare sau redimensionarea ferestrelor au acum mijloace specifice de utilizare.

Mijlocul principal pentru majoritatea utilizatorilor este mouse-ul. De exemplu, ca să redimensionezi o fereastră în aşa fel încât să ocupe exact jumătate de ecran, trebuie să o "lipeşti" de marginea ecranului. În acest fel va fi redimensionată automată pe jumătate de ecran.

Pro tastatură

Toate aceste operaţiuni pot fi realizate alternativ din tastatură. De regulă,utilizatorii avansaţi preferă, pe bune dreptate, tastatura.

Sunt mai multe motive pentru care un utilizator ar putea prefera tastatura în pofida mouse-ului. Unul ar fi comoditatea. Cel mai important însă este productivitatea. De cele mai multe ori, operaţiunile pe care le faci la calculator, le faci şi mai repede şi mai uşor din tastatură.

Evident, toată tevatura tastatură vs mouse implică şi mult subiectivism. În fond, fiecare are propriile tabieturi şi reflexe.

Combinaţii de taste pentru Taskbar

În Windows 7 cele mai multe funcţii legate direct de Taskbar pot fi realizate atât cu mouse-ul, cât şi din tastatură. Iată câteva dintre funcţiile Taskbar-ului pe care le poţi comanda din tastatură:

Win + o cifră de la 1 la 9 - Aceste combinaţii de taste permit lansarea aplicaţiilor prezente pe Taskbar. De exemplu, dacă apeşi Win + 1 vei deschide programul care ocupă prima poziţie pe Taskbar. Şi aşa mai departe.
Shift + Win + o cifră de la 1 la 9 - Deschide încă o fereastră a programului, dacă există deja o fereastră deschisă. Poţi, de exemplu, deschide încă o fereastră de Word în acest fel.
Ctrl + Win + o cifră de la 1 la 9 - Face trecerea de la o fereastră a unui program la altă fereastră a aceluiaşi program. Să presupunem că ai Microsoft Word ca prim program pe Taskbar şi că ai mai multe ferestre de Word deschise. Apăsând Shift + Win + 1 treci rapid de la o fereastră de Word la alta. Este un fel de Alt + Tab pentru un singur program.
Alt + Win + o cifră de la 1 la 9 - Deschide Jumplist-ul unu program din Taskbar. Pentru cei care nu ştiu, Jumplist este mica fereastră care apare în Windows 7 când dai click dreapta pe o iconiţă din Taskbar. În Jumplist pot fi afişate diverse elemente, precum cele mai frecvent accesate foldere, fişiere ori site-uri.
Win + B - Mută focusul pe zona System Tray de lângă ceas. Astfel, poţi folosi săgeţile pentru a selecta o iconiţă şi Enter pentru a deschide programul respectiv.
Win + T - Mută focusul pe Taskbar. Poţi folosi săgeţile pentru a trece de la un program la altul şi Enter pentru a-l deschide.

Windows 7Windows 7 Taskbar

Combinaţii de taste pentru ferestre

Şi ferestrele pot fi "manipulate" cu ajutorul tastaturii. Iată cum:

Win + Home - Maximizează toate ferestrele, cu excepţia celei active.
Win + Space - Toate ferestrele devin transparente temporar pentru a putea vedea desktop-ul.
Win + săgeata sus - Maximizează fereastra activă.
Win + săgeata jos - Dacă fereastra este maximizată va fi redimensionată. Dacă se mai apasă odată aceeaşi combinaţie de taste, fereastra va fi minimizată.
Win + săgeata dreapta sau stânga - lipeşte fereastra de marginea ecranului (stânga sau dreapta) în aşa fel încât să ocupe exact jumătate de ecran.
Shift + Win + săgeata dreapta sau stânga - Mută fereastra activă pe alt monitor, dacă sunt configurate monitoare multiple.

Windows 7Windows 7

Lista combinaţiilor de taste pentru Windows 7 nu se opreşte aici. Există numeroase alte combinaţii de taste, mai mult sau mai puţin utile. Lista completă a acestor combinaţii poate fi găsită pe site-ul Microsoft

Read more...

Cum poţi dezinstala Windows 7 SP1

Service Pack 1 este prima actualizare cu adevărat majoră pentru sistemul de operare Windows 7, aşteptată cu mare interes de foarte mulţi utilizatori.

Windows 7 SP1 pune într-un singur kit de instalare toate patch-urile de securitate distribuite până acum individual prin serviciul Windows Update şi aduce modificări importante asupra sistemului de operare, remediind diverse probleme descoperite de-a lungul timpului şi adăugând suport pentru tehnologii nou apărute. Este posibil ca unele dintre aceste modificări să creeze probleme pentru utilizatori, situaţie în care ar putea fi necesară revenirea la configuraţia iniţială a sistemului de operare.

Momentan nu au fost raportate prea multe probleme din partea utilizatorilor, însă există situaţii în care erori apărute în timpul procesului de instalare pot cauza instabilitate şi alte probleme care nu au fost întâlnite până atunci. În asemenea situaţii dezinstalarea şi apoi repetarea procesului de instalare ar putea remedia problemele apărute, dar din păcate această operaţie nu este chiar atât de simplă ca reinstalarea unei aplicaţii software obişnuite.

În Control Panel, mai exact secţiunea Programs and Features, avem ce-a mai la îndemână opţiune pentru dezinstalarea Service Pack 1. Pentru asta alegem mai întâi opţiunea View Installed Updates, prin care ne sunt enumerate toate actualizările aduse până acum sistemului de operare. De aici alegem din listă Service Pack for Microsoft Windows (KB976932) şi apăsăm apoi butonul Uninstall.

În unele situaţii în care au apărut probleme care au întrerupt procesul de instalare înainte de a fi finalizat, dezinstalarea Service Pack 1 ar putea să nu fie posibilă prin metoda descrisă mai sus. În acest caz dezinstalarea va trebui iniţiată din consola Command Prompt, ce poate fi găsită în meniulStart > All Programs > Accessories. Utilitarul Command Prompt trebuie lansat din click-dreapta pe numele apărut în listă, urmat de alegerea opţiuniiRun as administrator.

Dezinstalarea Service Pack 1 pentru Windows 7, metoda alternativă.

În fereastra Command Prompt tastaţi următorul text si apăsaţi tasta Enter:

wusa.exe /uninstall /kb:976932

Serviciul System Restore sau eventuale arhive backup create înainte de instalarea Service Pack 1 ar putea fi cea mai sigură alternativă pentru readucerea sistemului de operare la starea iniţială.

System Restore poate fi găsit în secţiunea Start > All Programs > Accessories > System Tools. În fereastra apărută după lansarea utilitarului System Restore selectaţi mai întâi opţiunea Choose a different restore point, după care daţi click pe butonul Next. Din lista apărută selectaţi un punct de restaurare creat la odată şi oră ce preced instalarea Windows 7 SP1, după care confirmaţi apăsând din nou butonul Next. Procesul de restaurare iniţiat de serviciul System Restore poate dura câteva zeci de minute şi va necesita cel puţin o repornire a sistemului de operare pentru finalizare.


Dacă instalarea Service Pack 1 a decurs fără probleme iar sistemul de operare funcţionează în parametrii normali, atunci aceeaşi fereastrăCommand Prompt deschisă prin procedeul descris mai sus ne oferă posibilitatea să eliberăm o parte din spaţiul adiţional ocupat pe harddisk, prin înlăturarea fişierelor backup create în mod automat la instalarea SP1.

Mai mult spaţiul liber pe harddisk, prin înlăturarea fişierelor backup create la instalarea Service Pack 1

Pentru a realiza această operaţiune tastaţi următorul text în fereastra Command Prompt şi apăsaţi tasta Enter:

dism /online /cleanup-image /spsuperseded

Operaţia ce durează câteva minute ar trebui să afişeze la sfârşit mesajul "Service Pack Cleanup operation completed. The operation completed successfully".


Trebuie ştiut că procedeul de înlăturare a fişierelor backup create la instalarea Service Pack 1 va face imposibilă dezinstalarea ulterioară a acestui update. Din acest motiv este recomandat să aşteptaţi cel puţin câteva zile înainte de a încerca eliberarea spaţiului de pe harddisk, pentru a nu regreta mai târziu decizia luată.

Read more...

About This Blog

Lorem Ipsum

  © Free Blogger Templates Columnus by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP